motivasyon

Motivasyonu Artırmanın 7 Önemli Rutini

Change of Storm




Yarın hayatının son günü olsa. Sabah kaçta uyanır ve ne yapardın? Kendimize bu soruyu sormak kolay ama bu soruya cevap vermek çok zor. Maalesef ki bu soruyu kendimize gerçekçi bir şekilde soramayacağımız da bir gerçek. Bunun sebebi yüzleşmek istemediğimiz bir gerçek. Hayatın bir gün son bulacak olması. 

Karar veremiyorum. Yarın hayatımın son günü olsa en çok geride güzel bir şeyler bırakamadığım için üzülürdüm. Hedeflerime varamadan hikayemin yarım kalmasına üzülürdüm. 

Mutlaka kahve içerdim. Sabah gün ışırken buna tanıklık etmek kahvemi içerken güneşe selam durmak isterdim. Sade ve biraz sert bir filtre kahve içmek isterdim. Yutkunmak zor olsada bu kahvenin genzimi yakacak kadar sert olmasını isterdim. 

Sonra kötüye teşvik değil ama bir sigara yakmak, güzel bir duş almak isterdim. Sonrasında bana en çok yakıştığını düşündüğüm gri takım elbisemi giyer ama mutlaka siyah bir kravat takardım. Sonrasında 7.45 vapuruna yetişir Kadıköy’den Eminönü’ne geçer yürüye yürüye yarım adayı gezerdim. Vapurda martılar ile hasbihal ettikten sonra yola devam ederdim. Gülhane’ye mutlaka uğrar bir papatya koparır ve tüm gün yanımda tutardım. Çimlerin kokusunu içime çekmek, kuşların cıvıltıları eşliğinde gökyüzünü izlemek isterdim. Birkaç şiir okurdım belki. Fakat zamanım kısıtlı. İlerlemem gerekiyor. Beyazıt'a kadar gider ama sahaflara asla uğramazdım. Bir daha kitap okuyamayacak olmak beni ziyadesi ile üzerdi. Yoldan geçen biri ile tanışmak isterdim. Çünkü bu son günümde hiçbir tanıdığımı görmek daha sonra bir üzüntü içerisinde olmalarını istemezdim. Bu yeni tanıştığım kişiye bugün hayatımın son günü olduğunu söylemezdim. Ağaçlardan, kuşlardan, kitaplardan konuşmak isterdim. 

Sonra, sonrası başka bir yazıya konu olmalı. Şimdi dikkat çekmek istediğim konu hayatımızın nerede son bulacağı bir belirsizlik ve bunu bilemeyiz. Bu sebeple o yapmak istediğimiz şeyleri yapıp başardık diyebilmek için sıkıca çalışıp hayatımıza anlam kazandıracak hedefler edinmemiz gerekiyor. İşte bu sebeple disipline ve o disiplini sağlamak için de motivasyona ihtiyacımız var. 

Motivasyon, her şeye başlamak ve devam etmek için ihtiyaç duyduğumuz önemli bir duygudur.

Zaman zaman motivasyon eksikliği çekebiliriz. Bu durumlar için hem motivasyonu sürekli hale getirmek hem de disiplin kazanmak için 7 faydalı rutini uygulayabiliriz..

İşte motivasyonu artıracak 7 günlük rutin:

1. Sabah Erken Kalkmak:

  • Sabahları erken bir saatte uyanmak gün içerisinde daha enerji dolu olmanızı sağlar.
  • Erkenden uyanmak vaktinizi daha verimli kullanmanız için önemlidir. 
  • İnsan vücudunun doğal uyku uyanıklık döngüsü için gün ışığından yeteri kadar yararlanması gerekir. Erken bir saatte uyanmak bunu sağlayacaktır. 
  • Erken uyanmak, yine insanların temel iş iletişim saatleri içerisinde aktif olmanızı sağlayacağı işin, işlerinizi vakitlice halletmenize olanak sağlayacaktır. 

2. Her Gün 30 Dakika Egzersiz Yapmak:

  • Stresi yönetmek ve motivasyonu artırmak için vücudumuzun salgıladığı endorfin ve serotonine ihtiyacımız var. Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak vücudun bu hormonları salgılamasını kolaylaştırır.  
  • İyi bir uyku, zinde bir vücut ve zihin sağlığı için en temel unsurlardan biridir. Düzenli yapılan egzersizler uyku düzenini de beraber getirecektir. Belki başlangıçta birkaç gün bu düzeni sağlayamasak da nihayetinde vücudumuz buna ayak uyduracaktır.

3. Günde 2 Litre Su İçmek:

  • Suyun önemini hepimiz biliyoruz. Fakat yine de değinmekte fayda var. Yeteri miktarda su tüketmek vücut ve zihin sağlığı açısından olmazsa olmaz bir durumdur. 
  • Doğru miktarda düzenli su tüketmenin faydaları olduğu gibi yeteri miktarda su almamak dehidrasyon, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği ve motivasyon eksikliği gibi sorunlara yol açabilir.
  • Ayrıca su içmek cildinizin daha iyi ve parlak bir görünüme sahip olmasını sağlar. Sağlıklı ve iyi bir görünüm bizleri daha çok motive edecektir. 

4. Sağlıklı Beslenmek:

  • Zihnimizin ve vücudumuzun daha sağlıklı işlemesi için doğru bir beslenme alışkanlığı edinip sağlıklı gıdalara yönelmemiz gerekmektedir. 
  • Sağlıksız beslenme, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği ve motivasyon eksikliği gibi sorunlara yol açabilir.
  • Daha iyi bir uyku ve zinde kalabilmek için beslenmeye kesinlikle önem vermemiz gerekmektedir. 

5. Yeterince Uyumak:

  • Yeterince uyumak, beyninizin ve vücudunuzun dinlenmesini ve yenilenmesini sağlar.
  • Uyku eksikliği, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği ve motivasyon eksikliği gibi sorunlara yol açabilir.
  • Yeterince uyumak, daha iyi öğrenmenize ve daha üretken olmanıza yardımcı olur.

6. Hedef Belirlemek:

  • Her sabah bizi yataktan çıkaracak, asla pes etme mottosunu benimseyeceğimiz bir hedef oluşturmamız gerekiyor. Hedef oluşturmak ile ilgili yazıya göz atabilirsiniz.

Önce bir hedef bulmamız ve sonra bu hedefi kendimize sürekli hatırlatmamız motivasyonumuzu arttıracaktır. 

7. Olumlu Düşünmek:

  • Olumlu düşünmenin hayatımızda yadırganamaz bir payı vardır hedeflerimize ilerlerken. Eğer kendinizi takdir etme yeteneğine sahip değilseniz veya sürekli kaygı içerisinde iseniz bunların üzerine gitmeniz gerekecek.  
  • Olumsuz düşüncelerin size hiçbir katkısı olmayacaktır. Eğer aklınızda bulunan olumsuzluklar sizi kaygılandırıyorsa bununla alakalı senaryolar üzerine çalışıp planınıza alternatif planlar çıkarabilirsiniz
2024-04-30 Change of Storm

Asla Pes Etme: Bir SAT Eğitmeninin Sesiyle Motivasyon Rehberi

Bir SAT komandosu nasıl bir mental ile hedefine ilerler? Ona bu gücü ve kararlılığı veren nedir? Hayat, her daim iniş çıkışlarla dolu olan dalgalı bir deniz gibidir. Bu dalgalar bazen sakince kıyıya selam verirken bazen de büyük fırtınalar koparıp hayatımızı sarsmaya başlar.  Başarının kırılma noktası bu dalgalara...

Change of Storm 2024-04-30